Silne okresy

Medycyna naturalna, zdrowa dieta, leki i apteki, uzależnienia, terapie, specjaliści.
sałata

Silne okresy

Post autor: sałata »

Cześć dziewczny! Powiedzcie mi co robicie/ co stosujecie na bolesne miesiączki? Nie ukrywam, że dla mnie to jest wielki dramat, praktycznie dwa pierwsze dni cyklu wyjęte z życia przez ból mimo że biorę tabletki przeciwbólowe. Oprócz tego bólu generalnie okres przebiega prawidłowo. Nie wiem czy mogę z tym iść do lekarza skoro wszystko niby jest ok prócz tego bólu?
Awatar użytkownika
pomelo

Re: Silne okresy

Post autor: pomelo »

Lepiej by było gdybyś skonsultowała to z ginekologiem, warto się w ogóle przebadać czy nie jest to na tle chorobowym. Oby nie. Ja miałam podobnie i dostałam na te silne bóle tabletki antykoncepcyjne. A że dziecka i tak nie planuję to w sumie nawet dobrze wyszło, że mam dodatkowo zabezpieczenie :)
sałata

Post autor: sałata »

pomelo pisze: ↑29 cze 2021, 22:50 Lepiej by było gdybyś skonsultowała to z ginekologiem, warto się w ogóle przebadać czy nie jest to na tle chorobowym. Oby nie. Ja miałam podobnie i dostałam na te silne bóle tabletki antykoncepcyjne. A że dziecka i tak nie planuję to w sumie nawet dobrze wyszło, że mam dodatkowo zabezpieczenie :)
nie pierwszy raz słyszę o tabletkach antykoncepcyjnych na bóle miesiączkowe... a jakie bierzesz? może poproszę o nie lekarza
Awatar użytkownika
pomelo

Post autor: pomelo »

sałata pisze: ↑30 cze 2021, 21:02
pomelo pisze: ↑29 cze 2021, 22:50 Lepiej by było gdybyś skonsultowała to z ginekologiem, warto się w ogóle przebadać czy nie jest to na tle chorobowym. Oby nie. Ja miałam podobnie i dostałam na te silne bóle tabletki antykoncepcyjne. A że dziecka i tak nie planuję to w sumie nawet dobrze wyszło, że mam dodatkowo zabezpieczenie :)
nie pierwszy raz słyszę o tabletkach antykoncepcyjnych na bóle miesiączkowe... a jakie bierzesz? może poproszę o nie lekarza
Biorę dwuskładnikowe tabletki Belara, z tym że to lekarz decyduje o tym jakie tabletki przepisze. Musisz udać się do ginekologa, on ci wykona odpowiednie badania
Awatar użytkownika
ivona

Post autor: ivona »

Z miesiączką bywają ogromne problemy, ja na przykład myślałam że takie bolesne miesiączki to norma ale mój ginekolog skierował mnie na sonovaginografię do szpitala medicover i okazało się że mam endometriozę. Dobrze że mam teraz fachową pomoc na miejscu i opiekę dietetyka i fizjoterapeuty bo to też przy tej chorobie jest ważne
śliwka

Post autor: śliwka »

Tak, jak napisał @pomelo - idź koniecznie do ginekologa! Na problem obfitych miesiączek na pewno jest jakaś rada. Może własnie antykoncepcja? Nie wiem, nie znam się ale jak mieszkasz w Warszawie, to bym Ci poleciła jedną dobrą Panią Doktor. Nazywa się dr Boryczko z https://gabinetylucka.pl/ . Ma bardzo dużą wiedzę, mi pomogła nie raz także myślę, że i Ciebie poratuje.
ODPOWIEDZ