Jak wyregulować nieregularne miesiączki?
Medycyna naturalna, zdrowa dieta, leki i apteki, uzależnienia, terapie, specjaliści.
Post autor: Łucja »
Mam taki problem, że raz je mam co 3 tygodnie, raz co 2 miesiące i trochę mnie to denerwuje, czytałam sporo artykułów w tym temacie, jak np na stronie https://www.gyncentrum.pl/blog/pl/niere ... a-plodnosc
i tak zasię zastanawiam, czy regulowanie miesiaczki można zrobić tylko lekami tj antykoncepcyjnymi czy może dałoby się to rozwiązac inaczej?
Może ktoś ma tutaj większe doświadczenie?
Mam taki problem, że raz je mam co 3 tygodnie, raz co 2 miesiące i trochę mnie to denerwuje, czytałam sporo artykułów w tym temacie, jak np na stronie https://www.gyncentrum.pl/blog/pl/niere ... a-plodnosc
i tak zasię zastanawiam, czy regulowanie miesiaczki można zrobić tylko lekami tj antykoncepcyjnymi czy może dałoby się to rozwiązac inaczej?
Może ktoś ma tutaj większe doświadczenie?
Re: Jak wyregulować nieregularne miesiączki?
Post autor: Miłka »
Ja miałam problem z baaardzo nieregularnymi miesiączkami, do tego mega obfitymi i bolesnymi.Nie ukrywam, że to było dla mnie utrapienie. Pani ginekolog zaproponowała mi tabletki antykoncepcyjne Vines i zgodziłam się , bo w sumie i tak rozważałam jakąś formę zabezpieczenia. Odkąd je stosuje, mam spokój z pms
Post autor: Ęliza »
Szczerze mówiąc, to zostaja niestety tabletki antykoncepcyjne. No taka prawda. Aczkolwiek, ja osobiście nie jestem zwolennikiem, zwłaszcza w moim przypadku gdzie mam mięśniaki, które urosły mi w ciągu pół roku do 6 cm a miał w sierpniu po 2 cm. Katastrofa. Swoją drogą bardzo ważne też jest poradnia ginekologiczna
- atletka
według mnie, przede wszystkim warto byloby poznac przyczyne tych nieregularnych miesiaczek. Ja mialam podobny problem, z tym, ze u mnie dochodzila jeszcze ogromna bolesnosc i okazalo sie, ze to wszystko przez endometrioze. Mialam operacje w szpitalu Medicover i dochodze do siebie
- eapl
Musisz iść do ginekologa. Możliwe, że masz problemu hormonalne, gin już zleci ci badania, które musisz wykonać, zbada cię dokładnie, przeprowadzi wywiad i na pewno znajdzie się przyczyna. Ja miałam ten sam problem i poszłam z nim do swojego ginekologa w przychodni Medica w Będzinie http://przychodniamedica.pl/ . Dostałam leki, które mi bardzo pomogły, okres w końcu się ustabilizował, teraz jest regularnie, lekarza i samą przychodnie jak najbardziej polecam.
Post autor: złooa »
dramatĘliza pisze: ↑25 mar 2021, 20:43 Szczerze mówiąc, to zostaja niestety tabletki antykoncepcyjne. No taka prawda. Aczkolwiek, ja osobiście nie jestem zwolennikiem, zwłaszcza w moim przypadku gdzie mam mięśniaki, które urosły mi w ciągu pół roku do 6 cm a miał w sierpniu po 2 cm. Katastrofa. Swoją drogą bardzo ważne też jestporadnia ginekologiczna
- ivona
Tak, nieraz bez tabletek antykoncepcyjnych codziennie funkcjonowanie jest utrudnione. U mnie też tak było, nieregularne miesiączki, bóle brzucha, pms. Nie muszę mówić jak to fatalnie wpływa na samopoczucie a odkąd biorę tabletki nie mam z tym żadnego problemu. A tu https://antykoncepcjanamiare.pl/antykon ... powiednia/ możecie się dowiedzieć jak sprawdzić czy stosujecie odpowiednią antykoncepcję
Post autor: KaśkaRodziewicz »
Dokładnie tak samo myślę, nie ma co kombinować tylko do lekarza z tym i on przebada, zleci odpowiednie badania i doradzi co potem. Możesz nawet sobie ułatwić i umówić się z ginekologiem na szybką konsultację online, np przez tutaj https://kataloglekarzy.telemedi.com/specjalizacja i tam na miejscu przez tel czy czata mówisz jaki problem i lekarz zleci Ci badania, zrobisz i będziesz wiedziała na czym stoisz.eapl pisze: ↑20 kwie 2021, 17:34 Musisz iść do ginekologa. Możliwe, że masz problemu hormonalne, gin już zleci ci badania, które musisz wykonać, zbada cię dokładnie, przeprowadzi wywiad i na pewno znajdzie się przyczyna.
A oszczedzisz na bieganiu po przychodniach. Też opcja
Post autor: Wałka »
Mnie sie wyregulował okres ja zaczęłam stosować antykoncepcję ,biorę belare. I jest nareszcie bez ból, nie mam dokuczliwego pms, miesiączki sa zdecydowanie krótsze ,co bardzo mi sie podoba. Wcześniej musiałam brać mnóstwo pigułek przeciwbólowych teraz jest o niebo lepiej, poza tym dodatkowo pozbyłam sie trądziku wiec to kolejny plus.
- Juliaa
U mnie też pomogła antykoncepcja. Moje miesiączki były nieregularne i do tego obfite. A jak mam drovelis to wszystko się ładnie uregulowało, a przy tym to krwawienie z odstawienia jest niewielkie. Nie mówiąc już o tym, że nareszcie przestałam się stresować zbliżeniami, że coś może pójść nie tak, że zaliczymy z partnerem wpadkę. Więc same plusy jak dla mnie jeśli chodzi o te tabletki. Z resztą ginekolog też je chwalił jeśli chodzi o skład, że są bardzo dobrze tolerowane przez organizm i tak jest.
- wirer
Miałam podobnie, strasznie nieregularne cykle, a przy tym staraliśmy się z mężem o dziecko. Musiałam najpierw doprowadzić moją gospodarkę hormonalną do ładu i składu. Poszłam do dobrego lekarza, który zajmuje się leczeniem zaburzenia miesiączkowania i on faktycznie zrobił mi kompleks badań i przypisał leczenie, które niesamowicie poprawiło sytuację. To lekarz ginekolog Andrzej Zmaczyński https://www.ginekolog-zmaczynski.pl/gin ... aczkowania z centrum medycznego Superior w Krakowie. On ma szeroki zakres usług, ma ogromne doświadczenie, super podejście do pacjentów, no i jest skuteczny, polecam.
- amelia
Wizyta u ginekolog budzyń może być dla wielu kobiet stresująca, ale warto pamiętać, że ginekolog jest tu po to, by zapewnić opiekę zdrowotną i odpowiedzi na wszelkie pytania czy obawy związane z układem rozrodczym. Otwarta i zaufana relacja z lekarzem może znacząco przyczynić się do utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Post autor: dominisia19 »
Z takim problemem polecam udać się do dr Barbary Blicharczyk. Pomogła mi kiedyś w podobnej kwestii. Zleciła komplet badań, zupełnie innych niż poprzedni specjaliści. Szczerze polecam konsultację.
- Anka
Hej! Jak często powinno się chodzić na wizytę kontrolną do ginekologa? Byłam dwa lata temu i zastanawiam się, czy już czas na kolejną. Co radzicie? Chętnie poczytam Wasze doświadczenia
- Shanna
Cześć! Ogólnie warto chodzić na wizytę raz do roku, zwłaszcza jak masz regularne miesiączki i wszystko jest w porządku. Jeżeli masz jakieś dolegliwości albo bierzesz antykoncepcję, to wizyty mogą być częstsze. Dwa lata to już trochę długo, więc może warto umówić się, żeby mieć pewność, że wszystko gra. No i nie zapominaj o cytologii – powinna być robiona co 2-3 lata, ale to zależy od wcześniejszych wyników. Sprawdź, czy masz termin i idź, bo lepiej dmuchać na zimne. No i od siebie mogę polecić świetną panią doktor z Rzeszowa https://ginekolog-rzeszow.pl/
Przejdź do
- Forum
- ↳ Dom
- ↳ Moda
- ↳ Rodzina
- ↳ Kariera
- ↳ Zdrowie
- ↳ Lifestyle
- ↳ Uroda
- ↳ Biznes
- ↳ Finanse i inwestycje
- ↳ Dzieci