ulubione oleje kosmetyczne

Kosmetyki, zabiegi, zdrowie, dietetyka, aktywność fizyczna i sposoby na piękne ciało.
Awatar użytkownika
emina_61

ulubione oleje kosmetyczne

Post autor: emina_61 »

Jakie są wasze ulubione oleje kosmetyczne? Ja mam kilka, których używam regularnie czy to samych czy to jako jeden ze składników kosmetyków, ale ostatnio bardzo przypał mi do gustu olej z truskawek, a dokładniej z ich nasion. Super nawilża i najlepiej dla mnie sprawdza się w kremach do twarzy, poza tym szybko się wchłania. Używaliście? Jakie inne oleje polecacie?
marysienka

Re: ulubione oleje kosmetyczne

Post autor: marysienka »

przyznam że nie mam jednego ulubionego bo oleje to super sprawa :) niektóre się lepiej do skóry inne do włosów sprawdzają więc ja mam w domu u siebie calą kolekcję. Ale ogólnie najczęsciej zamawiam w sieci, głównie na Notino bo mają ich naprawdę dużo i w dobrych cenach a ja nie lubię przepłacać.
Marcelina97

Post autor: Marcelina97 »

Jestem fanką olejowej pielęgnacji, dotyczy to zarówno skóry, jak i włosów. Uwielbiam, mogłabym codziennie smarować się nimi cała ;P. Ok, ale nieco poważniej, to oleje są super opcją dla tych, którzy stawiają na maksymalnie prostą i naturalną pielęgnację. U mnie akurat to sprawdza się wyśmienicie, a oleje stosuję już od ponad roku. A zaczęło się od tego, że miałam problem z łuszczącą się skórą na twarzy i żaden krem nie był mi w stanie pomóc. Przeszukałam internet i od strony do strony, trafiłam na informacje o pielęgnacji olejami, to było chyba tutaj https://makemebeauty.pl. Zdesperowana odważyłam się spróbować i zamówiłam olej z pestek moreli, winogron, olej z nasion bawełny, olej marchewkowy i kilka innych. Na początku trudno było mi zmienić swoje przyzwyczajenia i przeskoczyć na tak tłuste formuły, bo poza olejami nie stosowałam zupełnie nic. Całkowicie odstawiłam wszystko. Pierwszy miesiąc to była głównie walka, aby nie powrócić do startych przyzwyczajeń. Na szczęście jakoś się udało. W kolejnych miesiącach zauważyłam wyraźną poprawę, bo nie tylko skóra przestała mi się łuszczyć, ale i zmniejszyła się widoczność pajączków na policzkach. Ogólnie jestem bardzo zadowolona i raczej prędko nie zrezygnuję z tego rodzaju pielęgnacji. Ostatnio zaczęłam też stosować oleje w pielęgnacji włosów. Olejowanie nie jest dla mnie, ale kilka kropel oleju dodanego do odżywki to idealne rozwiązanie. Ładnie nabłyszcza, zmiękcza i wygładza włosy, jednocześnie nie prowadząc do ich szybszego przetłuszczania się. Także oleje polecam, tylko trzeba dobierać je indywidualnie ;)
Alishia

Post autor: Alishia »

A ja się zastanawiam właśnie gdzie te oleje kupować żeby mieć pewność że mają najlepszy skład i ze wszystko z nimi jest ok no i przy okazji zeby nie przeplacic
morelka4

Post autor: morelka4 »

Ja po prostu sprawdzam skład na opakowaniu, a jeśli chodzi o ceny to chyba najlepiej kupować w sieci w takich drogeriach jak Notino. Tam masz też pewność że produkty są oryginalne
kiszka

Post autor: kiszka »

Wiesz co, akurat znam tą stronę i co racja to racja, jak w sieci zamawiać to tam chyba się właśnie najbardziej opłaca. Ja regularnie sobie zerkam i zawsze poluje na jakieś promocje
Gawronek18

Post autor: Gawronek18 »

Przechowywanie olejów kosmetycznych jest ważne, aby zachować ich jakość i skuteczność. Najlepiej przechowywać je w miejscu chłodnym i ciemnym, takim jak szafka w łazience lub spiżarni. Ważne jest, aby oleje były szczelnie zamknięte, aby uniknąć narażenia na powietrze. Wilgoć może wpłynąć na jakość oleju, dlatego należy unikać przechowywania w wilgotnych miejscach, np. w łazience. Tutaj więcej o przechowywaniu kosmetyków https://agatatomalla.pl/data-waznosci-k ... age/b_isnjOleje kosmetyczne mają okres trwałości, dlatego nie należy ich przechowywać zbyt długo. Ważne jest, aby na opakowaniu umieścić datę otwarcia i termin przydatności do użycia, aby później wiedzieć, kiedy należy go zużyć. Oleje kosmetyczne, takie jak olej arganowy, olej z pestek winogron, olej jojoba, olej rycynowy i olej z nasion czarnej porzeczki, są niezastąpionymi składnikami pielęgnacji skóry i włosów. Olej arganowy nawilża skórę i włosy oraz działa przeciwstarzeniowo. Olej z pestek winogron ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Olej jojoba jest podobny do naturalnego sebum produkowanego przez skórę. Olej rycynowy działa nawilżająco i regenerująco oraz działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Olej z nasion czarnej porzeczki zawiera kwasy tłuszczowe i witaminę C, pomagając wzmocnić naturalną barierę skóry i zwalczać problemy skórne. Olej z nasion granatu - jest bogaty w przeciwutleniacze, zwłaszcza polifenole, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i opóźniają proces starzenia skóry. Olej z nasion malin - jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witaminy E. Wymieniać można w niskończoność ale to kwestia indywidualna.
ODPOWIEDZ