Poród

Związki, dzieci, rodzina, dom. Blaski i cienie życia rodzinnego.
Awatar użytkownika
Fella

Poród

Post autor: Fella »

Chciałabym jak najlepiej przygotować sie do porodu ale też i po nim wiedzieć co mam robić. Zastanawiam sie nad skorzystaniem z pomocy takiej szkoły rodzenia http://centrum-mam.pl/ . Czytałam, ze ciągle się szkolą i mają tam bardzo wykwalifikowanych ludzi a po porodzie mogę korzystać z pomocy doradcy laktacyjnego. Wy chodziłyście do szkoły rodzenia ?
Awatar użytkownika
bernadett

Re: Poród

Post autor: bernadett »

a wybralas juz szpital, w ktorym bedziesz rodzic? ja sie zdecydowalam na szpital Medicover, pierwsze dziecko rodzilam w panstwowym i nie mam dobrych wspomnien, a zalezy mi na dobrej opiece i podejsciu lekarzy do pacjentek, tam maja super oddzial polozniczy, wiem, bo siostra powitala tam synka na swiecie, bardzo sobie chwali
Awatar użytkownika
ola23

Post autor: ola23 »

Hej :)
A co myślicie na temat różnych przesądów dotyczących ciąży i porodu? Od znajomych słyszałam już bardzo wiele historii i pewnie Wy również znacie mnóstwo zabobonów na ten temat. Jestem ciekawa, czy wierzycie w przesądy w ciąży? Dajcie znać! :D
Awatar użytkownika
Karen

Post autor: Karen »

Wedlug mnie warto pojsc prywatnie. Z tymi publicznymi szpitalami jest niestety roznie. No i co wazniejsze - warto wykonywac odpowiednie badania prenatalne. Moja siostra ostatnio byla na usg i cos tam sie nie zgadzalo , dlatego lekarz wykonal jej jeszcze echo plodu serca https://gameta.pl/echo-serca-plodu/ i jak sie okazalo dzidzia miala zaburzenia rytmu serca ale udalo sie zaradzic temu problemowi . No i teraz maja zdrowego synka :)
Awatar użytkownika
majak6

Post autor: majak6 »

W dobrej klinice w Białymstoku tutaj można zrobić USG nawet we wczesnym momencie ciąży. Takie badania także są konieczne i warto zdecydować się na wybór dobrego ginekologa, który zadba o ty, by wszystkie badania były wykonywane w momencie gdy są konieczne.
Awatar użytkownika
Anetka09

Post autor: Anetka09 »

A powiedzcie mi, jakie suplementy stosowałyście przy przygotowywaniu się do ciąży? Znajoma poleciła i ostatnio Inofem - https://inofem.pl i faktycznie go zakupiłam, żeby nie tylko zapewnić sobie kwas foliowy, ale również żeby pobudzić owulację i ułatwić zajście w ciążę. Póki co zauważyłam, że poprawił się stan mojej cery, paznokci i włosów, oraz nastrój :D Więc pierwsze korzyści już są widoczne :D
Awatar użytkownika
ela199

Post autor: ela199 »

Mi Pani Ginekolog poleciała komplex witamin prenatal duo bardzo dobrze się po nich czułam. Polecam Pania Ginekolog https://ginekolog-warszawa.pro/
Awatar użytkownika
natka3105

Post autor: natka3105 »

Jeżeli chodzi o poród poprzez cesarskie cięcie, uważam, że jest to dość poważny zabiegiem, i warto już po zabiegu bardzo o siebie dbać. Mi po cesarce ciężko było się pozbierać, znalazłam pewien artykuł na tej stronię https://whisbear.com/pl/blog/cesarskie- ... ic-skutki/ po, którym dowiedziałam się jak załagodzić powikłania po cesarce, bardzo dobrze, że są takie artykuły.
Awatar użytkownika
fringilavigo

Post autor: fringilavigo »

Ważne tez aby mieć własnie dobrego ginekologa słuchajcie w trakcie ciąży zwłaszcza. Ja się ciesze, ze mnie prowadziła dr Judycka w Spzitalu MAzovia, bo dzięki niej mam zdrowego synka, odpowiadała na każde pytanie, nie zbywała. Dodatkowo wcześniej miałam straszne problemy z zajściem w ciąże, kazdy ginekolog załamał rece, u ginekolog Judyckiej co prawda nie obyło się bez leków, ale w ciąże zaszłam bez problemu, po postawieniu odpowiedniej diagnozy .
Awatar użytkownika
renia

Post autor: renia »

Warto dowiedzieć się jaki są symptomy tego, że zbliża się poród. Nie każda kobieta bowiem wie jak to przebiega. Przy drugim i kolejnym dziecku jest już znacznie łatwiej. Tutaj https://kobiecystyl.pl/czop-sluzowy-jak ... -odejscie/ warto sobie zerknąć i poczytać na temat czopu śluzowego. Przede wszystkim trzeba wiedzieć co oznacza jego odejście. Taka wiedza może okazać się niezwykle przydatna.
Awatar użytkownika
Sara

Post autor: Sara »

Do porodu przygotuje Was szkoła rodzenia. Ale do ciąży musicie się przygotować same. Warto wiec jak najwięcej czytać sobie na ten temat. Na stronie internetowej https://www.mustela.pl/mustela-blog/7-t ... darz-ciazy znajdziecie kalendarz ciąży, w którym bardzo fajnie i dokładnie został opisany 7 tydzień ;) Polecam ;)
Awatar użytkownika
Juliaa

Post autor: Juliaa »

Nie ma chyba kobiety, która nie stresowałaby się porodem. Tym bardziej kiedy do porodu już dużo czasu nie zostało. W sumie to stres i radość jednocześnie, że nareszcie maluszek pojawi się na świecie. Nie wiem czy wiecie jak ważną rolę odgrywa karmienie piersią po cesarce . Ma to związek z budowaniem prawidłowej flory jelitowej maluszka.
Awatar użytkownika
energy

Post autor: energy »

No właśnie, warto jest chodzić do takiej szkoły rodzenia, ale nie wiem w sumie jak to obecnie wygląda w czasie pandemii.. Zaś w trakcie ciąży moim zdaniem warto jest chodzić na badania prenatalne, oczywiście te nieinwazyjne. Naprawdę to fajne uczucie wiedzieć co dokładnie dzieje się z dzieckiem. Jak coś to w Częstochowie mogę doradzić pania doktor Rozmus Warcholińską od takich badań.
Awatar użytkownika
atletka

Post autor: atletka »

to prawda, kazda z nas sie tym stresuje, w koncu to jeden z najwazniejszych, jak nie najwazniejszy moment! :) duze znaczenie ma tutaj w jakim szpitalu bedziemy rodzic, ja wybralam szpital Medicover ze wzgledu na to, ze maz moze byc przy mnie nawet przy cesarce :)
Awatar użytkownika
karsa

Post autor: karsa »

Nie powiem, trochę się stresuję porodem. To będzie mój pierwszy, ale myślę że dam radę. Moja mama czworo dzieci urodziła. Zdecydowałam się też na pozyskanie krwi pępowinowej w trakcie porodu, zestaw pobraniowy spakowany w torbie. Przez Diagnostyka Bank Komórek Macierzystych wszystko załatwiałam i podpisałam umowę. Myślę, że to dobra i odpowiedzialna decyzja, taka na przyszłość w razie czego.
Ą123ola

Post autor: Ą123ola »

Dziewczyny czy kupowałyście jakieś pamiątki z okazji porodu? Mi bardzo spodobała się taka personalizowana mapa nieba granat, na której znalazł by się układ gwiazd dokładnie z tego dnia i godziny, o której maluszek przyjdzie na świat :) Co myślicie? :)
wiewiórka

Post autor: wiewiórka »

Taka szkoła rodzenia to fajny pomysł. Sama z moimi problemami musiałam udać się do specjalisty w Psychomedicu, ponieważ okropnie bałam się porodu metodą naturalną, nie mogłam przez to spać w nocy, wymiotowałam i ogólnie czułam się bardzo źle. Na szczęscie w Psychomedicu wytłumaczono mi na czym polega tokofobia i jak sobie z nią radzić. Uzyskałam również pomoc w załatwieniu zaświadczenia do cesarki, polecam tę klinikę, tutaj nr do nich 222538888
Awatar użytkownika
eustachysikorska

Post autor: eustachysikorska »

Hej, hej! A czy któraś z Was korzystała kiedyś z takich placówek jak banki mleka podczas problemów z laktacją? Sama nie miałam okazji, ale słyszałam dużo dobrego. Szczególnie sprawdza się to przy karmieniu wcześniaków, którym zdecydowanie bardziej zaleca się podawanie naturalnego pokarmu.
ełka04

Post autor: ełka04 »

Chyba nie ma kobiety, która by się nie stresowała porodem. Mniej, bardziej, ale zawsze. Ja nie byłam wyjątkiem, ale dużo mi dało to, że wiedziałam że malutka jest zdrowa. Po to po 10 tygodniu zdecydowałam się na wykonanie testu NIFTY Wrocław czyli badania prenatalnego, żeby potem już się nie martwić czy maleństwo będzie miało jakieś choroby genetyczne czy nie. A to bardzo dużo, warto na taki test się zdecydować. Tym bardziej, że jest bezinwazyjny i nawet w dniu umówienia można taki wykonać.
Daśka.a

Post autor: Daśka.a »

Dzień porodu jest bardzo ważnym i wyjątkowym dniem dla rodziców. W końcu pojawia się nowy członek rodziny, jest wielka radość. Maluszki są takie urocze i słodkie. Chociaż są w życiu sytuacje kiedy ojciec dziecka ma wątpliwości co do ojcostwa. To co może raz na zawsze je rozwiać to takie testy na ojcostwo https://centrumdna.pl/testy-na-ojcostwo/ , które szybko i dyskretnie można zamówić do domu, albo umówić się w placówce. To co kluczowe to żeby laboratorium było certyfikowane, wtedy nikt wyniku nie będzie w stanie podważyć.
ODPOWIEDZ