Leczenie narkomanii: od czego zacząć?

Związki, dzieci, rodzina, dom. Blaski i cienie życia rodzinnego.
Awatar użytkownika
Roksana

Leczenie narkomanii: od czego zacząć?

Post autor: Roksana »

Leczenie narkomanii: od czego zacząć?...
wiem, że to jest bardzo długi proces, zwłaszcza jesli dotyczy człowiek który ćpa od kilku lat i już niejednokrotnie lądował na dnie ale...
od czego zacząć? Rozmowy już dawno nie pomagają, raczej myślimy o wysłaniu go do jakiegoś sprawdzonego ośrodka leczenia narkomanii, najlepiej nie za blisko domu (mieszkamy w Wielkopolsce, więc po glowie chodzi nam Rehab - ośrodek na Mazurach :arrow: https://rehab-terapia.pl/oferta/leczenie-narkomanii/ ) - z tego co czytam na ich stronie to bardzo podoba mi się podejście, opis terapii i wymagania.
Jedyne co, że wciąż nie wiem jak to zrobić i jakim argumentem dotrzeć do narkomana w rodzinie,
żeby sam powiedział, że chce iść na terapię...

Podpowiedzcie mi coś proszę, może macie jakieś sprawdzone metody?
Albo jakiś trik, który pomoże?
Awatar użytkownika
sampre

Re: Leczenie narkomanii: od czego zacząć?

Post autor: sampre »

Przede wszystkim od przekonania osoby uzależnionej, że warto się leczyć. Że może zacząć swoje życie od nowa. Świetnym do tego miejscem jest Klinika Kuźnia https://klinikakuznia.pl to nie będzie łatwa droga, ale można ją pokonać.
Awatar użytkownika
makaronica

Post autor: makaronica »

Najwazniejsze by osoba ktora ma problem sama byla chetna do podjecia leczenia. Ja mialam ciocie alkoholiczke, w koncu sie poddala i pozwolila na leczenie, wyslalismy ją do ośrodka tratwa w Wiśle i tam jej pomogli
Awatar użytkownika
imoosiek

Post autor: imoosiek »

Niezbyt orientuję się w tym zakresie. Nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
Kiedy śni nam się, że śnimy, chwila przebudzenia jest bliska.
ODPOWIEDZ