Książki - kupujecie po opiniach czy po okładkach?

Samo życie, czyli dom, praca, rodzina, związki. Pomysły, rady, rozmowy.
Kocica1

Post autor: Kocica1 »

łapię się ostatnio na tym, że coraz częściej w necie mój wzrok przykuwa jakaś zajebista okładka ksiązki, jak np. ta
Obrazek
i potem kupuję książkę kompletnie nieznanego mi autora właśnie dlatego, że front mnie skusił.

U was też tak jest czy jednak nie dajecie się ponieść emocjom i kupujecie na podstawie przeczytanych online recenzji?
Zauważyłam, że kupa tych recenzji brzmi jak kupione, dlatego już sama nie wiem czy ni elepiej patrzeć na okładkę, albo na nazwisko jak już się jakiegoś pisarza polubi.

Jak sądzicie i na czym wy opieracie wybory książkowe?
manio

Re: Książki - kupujecie po opiniach czy po okładkach?

Post autor: manio »

A tak szczerze to mi książki żona kupuje cha cha, ona wie najlepiej co wziąć, żeby było naprawdę spoko i żebym miał udany wieczór, wiec jak sam wchodzę do empiku czy coś to nawet nie zerkam bo wiem że ona zrobi to o wiele lepiej.
Pewnie to lenistwo ale co poradzę?
Sam sobie to tylko poradniki majsterkowe kupuje, bo tego już żona nie ogarnia, a cała reszta w jej rękach.
I nawet ciekawy jestem co mi znowu podsunie bo obstawiam że przed wielkanocą jeszcze się na zakupy wybierze, to ten typ co lubi pobiegać po sklepach i galeriach
Karolcia01

Post autor: Karolcia01 »

Ja książki kupuję przede wszystkim po opiniach. Wiesz, okładki to kwestia jakiego wybierzesz grafika. Możesz zapłacić dużo i będzie dobra okładka, lub mało i będzie słaba. Nie ma to jednak znaczenia w kontekście tego jaka będzie treść. Dlaczego zdecydowanie kieruje się rankingami, opiniami. Do takich moich ulubionych rankingów mogę zaliczyć rankingi z różnych blogów. Jeśli chodzi o moje ulubione kategorie książek to uwielbiam książki o psychologii. To pewnie dlatego, że po prostu się w tym specjalizuję, tzn. rozwijam - będę szła na studia i wiążę z tym przyszłość.
Awatar użytkownika
Anka

Post autor: Anka »

Kochani, czuję ostatnio ogromny niedosyt. Po przeczytaniu sagi Anny Sakowicz i Edyty Świętek zgodnie z poleceniami czytałam Kobiety z Grodzkiej. Skończyłam 5 częsc, jest ok, ale to nie to czego potrzebuję:) trochę za lekka, przewidywalna. Czy znacie sage z tłem historycznym powojennej Polski, może być do lat współczesnych.Joanna Jax nie przeszła, Ałbena Grabowska przeczytana.
A jeśli chodzi o to gdzie kupuję to ostatnio kupowałam na Matfel.
ODPOWIEDZ