Nowy członek rodziny - przygotowania

Wychowanie, szkoły, zabawy, problemy rodzicielskie i ich rozwiązania.
Awatar użytkownika
arabella_76

Nowy członek rodziny - przygotowania

Post autor: arabella_76 »

Cześć, jak dobrze przygotować się do porodu? Jakie książki lub poradniki warto przeczytać? Podzielcie się swoimi radami.
Awatar użytkownika
laura

Re: Nowy członek rodziny - przygotowania

Post autor: laura »

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest kurs rodzenia, na przykład taki, jaki oferuje http://centrum-mam.pl/. To szkoła, w której organizowane są szkolenia przygotowujące do porodu. Tam też nauczysz między innymi dbać o higienę maluszka i wiele innych :)
Awatar użytkownika
paczula

Post autor: paczula »

Ja poradników czytałam bardzo dużo :) dodatkowo też zdecydowaliśmy się na pozyskiwanie krwi pępowinowej - warto poczytać i sobie to rozważyć. My bankujemy w Diagnostyka - bank komórek macierzystych i uważam że to dobry wybor
Awatar użytkownika
atletka

Post autor: atletka »

a co z wyborem szpitala do porodu? :) ja od poczatku wiedzialam, ze chce urodzic w szpitalu Medicover, siostra tam rodziła i byla zachwycona, zreszta, sama mialam okazje zobaczyc jaka ma opieke, jakie są warunki, i juz wtedy wiedzialam ze jak przyjdzie kolej na mnie to na bank wybiore ten szpital :)
Awatar użytkownika
ravi

Post autor: ravi »

Też się przygotowuję na powiększenie rodziny i ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad kwestią karmienia dziecka. Trochę się boję karmienia piersią, wiem, że droga mleczna nie zawsze jest łatwa. A Wy miałyście może kryzys laktacyjny? Jak sobie z nim poradziłyście?
Awatar użytkownika
yusta

Post autor: yusta »

Nie, na szczęście jakoś mnie to ominęło ale dużo czytałam na ten temat, bardzo mi pomogły takie publikacje ja ta - Karmienie piersią a dieta – jak odpowiednio zbilansować dietę? bo dzięki niej od razu wiedziałam co jest zalecane dla mnie a czego nie powinnam jeść. Takie informacje się bardzo przydają młodym mamom
miłka12

Post autor: miłka12 »

Tych przygotowań na nowego członka rodziny jest całe mnóstwo. Ja do samej ciąży też się przygotowywałam. Wcześniej byłam u ginekologa, przyjmowałam kwas foliowy, który jest bardzo ważny. A jak już zaszłam w ciążę to od razu byłam nastawiona na zrobienie badań prenatalnych, tak dla spokoju. Od 10 tygodnia ciąży można test NIFTY Poznań https://badanienifty.pl/test-nifty-poznan/ wykonać. Przez stronę nawet można się umówić, nawet tego samego dnia lub na następny. Nie wymaga szczególnych przygotowań. Polega tylko na pobraniu krwi i nie trzeba być na czczo. Jest to jedyny test z ubezpieczeniem.
Awatar użytkownika
wirer

Post autor: wirer »

Ja czytała, jakieś poradniki, ale wiedze zdobyłam tak naprawdę w szkole rodzenia i bardzo wiele dowiedziałam się od mojego ginekologa-położnika, który mnie prowadził. Jest to dr Antoni Kubiak z gabinetu w Koninie, to dobry lekarz, dokładny, badania prenatalne i inne przeprowadzał terminowo, zawsze sprawdzał to, jak się czuję i jak czuje się dzidzia. Mogłam go bez problemu zapytać o wszystko, szczerze go polecam.
agrafka

Post autor: agrafka »

Dla mnie jednym z najważniejszych etapów w ciąży były badania prenatalne. Przeprowadziła je u mnie dr Rozmus-Warcholińska. Dzięki niej cieszyłam się ciążą i nie bałam się o zdrowie córki. Urodziła się zdrowa:)
ODPOWIEDZ