Opłaca się panele słoneczne?

Wnętrza, remonty, budowanie, fachowcy.
Awatar użytkownika
Patrycjas

Opłaca się panele słoneczne?

Post autor: Patrycjas »

Wydzwaniają do mnie ciągle jakieś firmy czy nie chciałabym zainstalować jak to nazywają - panele czy jakoś podobnie i wtedy będę mieć swój prąd. Ale czy później są jakieś opłaty za te panele i czy to się opłaca w niedużym domu?
Awatar użytkownika
Roksana

Re: Opłaca się panele słoneczne?

Post autor: Roksana »

Czy opłaca się zamontować instalacje fotowoltaiczne zależy od tego ile miesięcznie płacisz za prąd. Podobno jak się płaci do 200 zł miesięcznie to nie bardzo się opłaca, ale jak więcej to już tak. Nie ma znaczenia czy dom jest duży czy mały, ważne są tylko miesięczne opłaty.

Poczytaj na stronie producenta, który też instaluje panele, albo najlepiej napisz do nich ile płacisz, a sami ci wyliczą jaka w twoim przypadku jest rentownośc takiej inwestycji https://hymon.pl/
Awatar użytkownika
bernadett

Post autor: bernadett »

Jak najbardziej, jest to bardzo oplacalne rozwiazanie no i sprzyja srodowisku :) my z mezem zdecydowalismy sie w zeszlym roku na fotowoltaike w naszym nowym domu, zakladala nam ekipa z Levady :) potem okazalo sie tez, ze zajmuja sie rowniez pomocą odnosnie przygotowania dokumentacji zeby moc ubiegac sie o dofinansowanie
Awatar użytkownika
penny

Post autor: penny »

Polecam sięgnąć po poradę w instytucie Innotech. Ja również miałam wiele pytań i wątpliwości związanych z montażem paneli fotowoltaicznych, ale skorzystałam z ich darmowego audytu i doradztwa w zakresie dofinansowań do projektu. U mnie akurat projekt ten bardzo się opłacił.
Awatar użytkownika
merry_lou

Post autor: merry_lou »

Skonsultuj się z https://spr-polska.eu/ , zajmują się odnawialnymi źródłami energii, a w swojej ofercie mają zarówno projekt jak i montaż oraz ewentualny serwis paneli fotowoltaicznych. Doradzą Ci na pewno w tej kwestii. Moi rodzice korzystali z ich usług przy wybieraniu alternatywnego źródła energii i po dziś dzień chwalą niesamowicie tę firmę.
ODPOWIEDZ